- 5kg papryki czerwonej
- 4,5 litra wody
- 0,5 litra octu
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 14 ząbków czosnku
- 14 kulek ziela angielskiego
Paprykę dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Przygotować słoiki (mi wyszło 14 słoików, użyłam różnej wielkości) - w każdym umieszczamy po sztuce ziela i czosnku. Paprykę kroimy na podłużne kawałki i umieszczamy ciasno w słoikach.
ZALEWA: Na gazie stawiamy wodę, wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól i wszystko razem gotujemy. Gdy zacznie wrzeć chochelką nalewamy do każdego słoika (bądźcie ostrożni). Dokładnie zakręcamy.
Następnie czas na wekowanie - Stawiamy wodę, gdy zacznie się gotować umieszczamy słoiki i pasteryzujemy każdą partię przez ok 15 minut. Gdy ostygną można przenieść do spiżarni i delektować się całą zimę (nam spokojnie taka ilość starcza do kolejnego sezonu na paprykę). Smacznego :)
Brak komentarzy: