Kolejna receptura na domowe zapasy zimowe, tym razem absolutny hit - papryka konserwowa. Świetnie nadaje się do sałatek, u nas obowiązkowo ląduje jako dodatek do pizzy czy sosu spaghetti. Idealna również do kanapek.

  • 5kg papryki czerwonej
  • 4,5 litra wody
  • 0,5 litra octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 14 ząbków czosnku
  • 14 kulek ziela angielskiego

Paprykę dokładnie umyć i usunąć gniazda nasienne. Przygotować słoiki (mi wyszło 14 słoików, użyłam różnej wielkości) - w każdym umieszczamy po sztuce ziela i czosnku. Paprykę kroimy na podłużne kawałki i umieszczamy ciasno w słoikach. 

ZALEWA: Na gazie stawiamy wodę, wlewamy ocet, dodajemy cukier i sól i wszystko razem gotujemy. Gdy zacznie wrzeć chochelką nalewamy do każdego słoika (bądźcie ostrożni). Dokładnie zakręcamy. 

Następnie czas na wekowanie - Stawiamy wodę, gdy zacznie się gotować umieszczamy słoiki i pasteryzujemy każdą partię przez ok 15 minut. Gdy ostygną można przenieść do spiżarni i delektować się całą zimę (nam spokojnie taka ilość starcza do kolejnego sezonu na paprykę). Smacznego :)






Brak komentarzy: