Dzisiejszy przepis jest tak uniwersalny, że w zasadzie po zmianie kolorów galaretek i owoców możecie wyczarować ciasta o przepięknych barwach i smakach. Prezentowana przeze mnie malinowa fantazja skradła serca wszystkich zasiadających przy świątecznym wielkanocnym stole i jestem przekonana, że Wam również zasmakuje. Sama będę powracać do tego przepisu nie jeden raz. 

UWAGA. Mrożone maliny z przepisu zastąpiłam mieszanką truskawek, malin, borówek i czereśni - samych malin przed świętami nie dorwałam w żadnym sklepie, chyba wszyscy się na nie rzucili🙂



>>>Malinowa Fantazja<<<

Ciemny biszkopt

✅5 jajek

✅160g cukru

✅150g mąki pszennej 

✅20g kakao

✅5 łyżek wody


1️⃣Do misy miksera wbijamy całe jajka, 160g cukru i ustawiamy na wysoką moc (u mnie poziom 4 z 5).ubijamy przez 15 minut do uzyskania białego puchu. 

2️⃣Po tym czasie zmniejszamy moc do 1, dodajemy 5 łyżek wody i krótko mieszamy do połączenia się składników. 

3️⃣ Mikser odłączamy, przesiewamy do ubitych jajek mąkę oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką napowietrzając nasz biszkopt.

4️⃣ Pieczemy przez ok 25 minut w 170 stopniach. Blacha o wymiarach 25x35cm. 


Warstwa budyniowa

✅1 litr mleka 

✅2 budynie śmietankowe bez cukru 

✅2 galaretki malinowe 

1️⃣ 750 ml mleka stawiamy na ogniu, zagotowujemy. W 250 ml zimnego mleka rozpuszczamy budynie, łączymy z gotującym się mlekiem i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. 2️⃣Wsypujemy 2 galaretki malinowe. 3️⃣Przykrywamy folią tak, by dotykała masy budyniowej (dzięki temu nie zrobi się kożuszek).

 4️⃣ Gdy masa wystygnie skrawamy górę biszkoptu, nasączamy go herbatą z sokiem z cytryny i wykładamy zimny budyń. Schładzamy w lodówce. 

Warstwa galaretkowo-owocowa

✅400g malin

✅2 galaretki malinowe 

✅750 ml wody 


1️⃣Galaretki zalewamy gorącą wodą. 

2️⃣Gdy galaretka przestygnie dodajemy mrożone maliny - galaretka zacznie szybko tężeć. 

3️⃣Wylewamy na warstwę budyniową i schładzamy w lodówce. 


Warstwa z bitej śmietany

✅600 ml Śmietanki 30%

✅3 łyżki cukru pudru 

✅3 opakowania śmietan-fixu

✅ 2 kostki gorzkiej czekolady 


1️⃣Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 

2️⃣Wykładamy na warstwę galaretkową i wyrównujemy 

3️⃣Dekorujemy startymi na drobnych oczkach kawałkami czekolady. 






 

Brak komentarzy: